Data inscrierii: 24/08/2011 Mesaje: 99 Locatie: Bacau
Trimis: Joi 08 25, 2011 9:20 am Titlul subiectului: Un sfat va rog
Buna ziua,
In urma cu cateva zile m-am gandit sa imi iau 2 broscute, pentru ca consoarta mea nu suporta animalutele blanoase si galagioase, decat prin curte... Mie imi plac dar ma dau si eu dupa el, si ca sa fie multumita toata lumea m-am gandit la testoase. Oricum nu fac discriminare, ca sunt mare iubitoare de animalute.
M-am gandit la 2 broscute din acelea care se gasesc la pet-shop pentru ca am inteles ca nu cresc in dimensiune, deci nu au nevoie de prea mult spatiu.
De ce 2 si nu una?
Ca sa nu le dauneze singuratatea.
Nu stiu daca sa iau masculi... femele sau daca sa iau mascul si femela, pentru ca nu stiu ce sa fac daca apar outele.
Dar daca iau broscutele de acelasi sex ma tem sa nu fie agresive...
Data inscrierii: 25/02/2011 Mesaje: 954 Locatie: Sibiu
Trimis: Joi 08 25, 2011 10:34 am Titlul subiectului:
Pai o sa ai o mica problema daca vrei sa ramana mici: este imposibil. Este o prostie ca nu cresc. Testoasele de Florida, Trachemys scripta elegans, sau cu tample galbene, Trachemys scripta scripta, (cum vei gasi in pet-shop) ajung la 25-27cm (lungimea carapacei). Sunt unele specii exotice care ajung la maxim 14cm, dar nu vei gasi in Romania.
Si ca orice testoasa, au nevoie de spatiu - mult. Cand sunt mici (primii 3 ani), intr-adevar ajunge un acvariu/recipient de 100-150l. Dupa aceea creste exponential spatiul necesar. Cand sunt adulte, e nevoie de acvariu de cel putin 300l, iar daca sunt doua sau mai multe se mai adauga inca vreo 50l pentru fiecare (minim).
Testoasele traiesc mult (70-80 de ani), prin urmare este un animal de companie pe viata (eventual si viata urmasilor).
Testoasele cand sunt mici nu se pot deosebi ca sex. Abia dupa cateva luni. Daca nimeresti doi masculi, exista riscul ca odata ce ajung la maturitate sexuala (dupa vreo 5-7ani) sa isi dispute teritoriul si sa apara conflicte intre ele. Cu femelele, agresivitatile sunt mai rare.
In privinta oualelor, daca apar, necesita experienta multa pentru a le ecloza. Sunt cateva topicuri pe tema asta pe forum daca te intereseaza detalii. Oricum, Trachemys a devenit specie invaziva si sunt oricum milioane de exemplare (din cauza comertului si cresterii masive in captivitate). Deci alte exemplare nu prea ar fi de dorit; doar daca decizi sa le pastrezi si sa le ingrijesti, pentru placerea proprie.
Sfatul meu este sa te gandesti foarte bine daca vrei testoase. Nu sunt usor de intretinut (cum spun ignorantii). Necesita un buget destul de mare: au nevoie de acvarii tot mai mari odata la cativa ani, filtru (fac mizerie foarte mare), incalzitor, hrana (nu numai uscaciuni din pet-shop, ci si carne cruda de vita, pasare, rame), bec cu emitere de UV (daca sunt tinute in casa), insula, alte decoruri, cum ar fi plante (optional) etc.
Testoasele necesita si timp si multa responsabilitate. Si dupa cum spuneam, traiesc mult, deci daca te gandesti sa iei testoase, le iei pe viata (desi multi se plictisesc dupa primele luni si le vand, doneaza, elibereaza inconstient in natura preiclitand speciile native etc.).
Daca dupa toate acestea inca iti doresti testoase si te-ai informati bine de pe forum in privinta conditiilor ce le trebuie asigurate (hrana, mediu, ingrijit) si dupa ce esti sigura ca poti avea grija de ele, recomand sa asiguri toate cele necesare INAINTE de a cumpara testoasa/testoasele (intr-adevar e mai bine sa fie minim 2 exemplare, pentru companie).
Sfatul meu este sa cauti si donatii. Sunt utilizatori pe acest forum care mai doneaza testoase din cand in cand; am mai vazut anunturi de donatii/vanzare testoase Trachemys si pe okazii.ro. Astfel, faci si o fapta buna de a asigura unei testoase nedorite o casa mai buna.
PS: Te rog sa nu iei testoase autohtone braconate, cum ar fi Testudo hermanni sau Emys orbicularis. Toate speciile native de reptile sunt protejate prin lege in Romania (si in majoritatea tarilor). Cele mai adecvate sunt din genul Trachemys. Sunt mai rezistente, mai frumos colorate si mai vioaie.
Trimis: Joi 08 25, 2011 11:29 am Titlul subiectului:
Multumesc mult.
Pai fata care mi-a spus ca nu cresc, l-a intrebat pe prietenul ei, care le are dinainte sa fie cu ea... dar fiind impreuna de mai putin de un an... sigur sunt mititele... sub 3 ani.
M-am gandit si eu sa nu le dau doar uscaturi din magazin, pentru ca stiu ca duc la probleme de sanatate ca si la oameni, si vreau sa fie sanatoase viitoarele mele broscute. Oricum nu ar fi problema de fructe, legume si carne pentru ca suntem mari consumatori din toate, mai putin carne...
Eu imi doresc de mai mult timp broscute, dar nu am cumparat de frica sa nu le neglijez din cauza scolii, dar acum am terminat cu scoala si cred ca am intrat in "saptamana chioara" pentru ca numai la broscute ma gandesc....
Daca nu raman mici, cred ca o sa cumpar un acvariu mai mare din timp ca sa nu am probleme.
As vrea totusi fetita si baiat:))
Cat despre perioada lor de viata, nu cred ca o sa ma plictisesc, dar daca o sa imi pot lua un catel sau o pisica ma intreb cum vor convietui impreuna... mai ales sa nu devina meniu...
Nu cred ca pot sa primesc broscute donate, pt ca in cateva luni tb sa plec in alta tara si nu stiu cum ar suporta ele transportul, cam o zi si o noapte fara sa se chinue...
Trimis: Joi 08 25, 2011 1:31 pm Titlul subiectului:
Testoasele cresc, incet, dar cresc. In primii ani vor creste mai mult. Ale mele cel putin, cresc vazand cu ochii. In primul an totusi nu prea cresc asa mult (mm-cm).
In ceea ce priveste hrana testoaselor acvatice Trachemys, nu se dau legume sau fructe, cu exceptia salatei si a unor plante acvatice. Despre plante acvatice bune si toxice gasesti detalii aici: http://www.testoase.com/viewto.....p;start=0. De asemenea, nu se da carne de porc pentru ca e greu digerabila.
Oricum si acuma trebuie un recipient suficient de mare pentru testoase. Sa nu iei in nici un caz aparatele alea de tortura mici din plastic cu insulita si palmier in mijloc care se preteaza a fi pentru testoase. Recomand eventual recipiente de plastic, cutii de rozatoare; daca permite bugetul si se vrea ceva mai estetic poti amenaja de la bun inceput un acvariu mare.
Cainele si pisica nu se prea inteleg cu testoasele. Pisica nu prea le poate face mare lucru cand testoasele sunt adulte. Cand sunt mici, sunt insa vulnerabile.
Cu cainii e dezastru: le vad ca pe jucarii, le rontaie si le pot sparge carapacea. Trebuie tinute separate aceste animale.
Daca pleci in cateva luni, poate ar fi bine sa iei numai atunci. Poti transporta si testoasele intr-o cutie cu putina apa, dar o sa fie destul de stresant pentru ele.
Trimis: Joi 08 25, 2011 6:02 pm Titlul subiectului:
Oscilez intre a lua broscutele inainte sa plec sau cand ajung acolo, dupa ce ma asez, si vreau sa ma informez cat mai bine ca sa stiu ce am de facut, si sa lamuresc toate problemele care ma framanta despre broscute...
Dar macar pot sa iau dinainte acvariu si ce mai trebuie si sa rog pe cnv sa le trimita acolo... Nah, plec in Italia, ca tot romanul
Eu chiar la acvariu din acela cu palmier ma gandeam, dar se pare ca nu ma gandeam bine... O sa ma duc la pet-shop saptamana viitoare sa vad ce pot sa achizionez pentru ele... pentru ca am inteles ca am nevoie de cateva cv pentru intretinerea temperaturii, cv pt oxigen si termomentru.
Cat despre rasa, nu vreau sa fie pretentioase la mancare, ca am inteles ca sunt si unele mai omnivore.
"Daca pleci in cateva luni, poate ar fi bine sa iei numai atunci. Poti transporta si testoasele intr-o cutie cu putina apa, dar o sa fie destul de stresant pentru ele." Si pentru mn o sa fie stresant, si nu vreau sa le chinui... de aceea cred ca o sa am broscute "italience".
Nu ma deranjeaza ca o sa creasca broscutele, cred ca o sa fie bine si cand cresc pt ca o sa le pot lasa sa umble pe jos fara sa imi fie frica ca o sa pateasca cv...
As vrea doar ca broscutele sa latre si ele sau sa miaune... sa zica si ele cv ca alte animalute...
Trimis: Joi 08 25, 2011 11:44 pm Titlul subiectului:
Pentru oxigen nu iti trebuie nimic, pentru ca testoasele nu respira sub apa (majoritatea timpului, ca au si niste papile speciale pe limba cu care extrag oxigenul din apa). De oxigenat apa ar fi obligatoriu doar daca o sa mai ai in acvariu pesti sau unele plante care au nevoie.
In principiu, trebuie incalzitor cu termostat, termometru cu alcool sau digital (nu cu mercur ca daca se sparge moare tot din apa; mercurul este extrem de toxic) sa vezi temperatura apei, filtru pentru volumul corespunzator acvariului (deci trebuie sa stii inainte ce acvariu iei), bec cu emitere de UV Reptiglo 5.0 de 26W (daca testoasa e tinuta in casa; imita lumina solara si testoasa poate astfel digera mancarea si sintetiza vitamina D3), bec normal de 60-100W pentru incalzit pe insula (optional as zice daca in camera nu e prea frig), insula suficient de mare (se gasesc de cumparat diferite modele sau poti face tu una din PVC sau pietre, radacini sau alte materiale).
Mai bine iei acvariul tot din Italia sa nu se sparga la transport. Sau daca iei o cutie de plastic e mai simplu cu transportul. Oricum, trebuie sa fie suficient de mare. Pentru pui, recomand minim 50l (poate vin cei cu acvarii cu cifre mai exacte).
Sunetele pe care le scot Trachemys sunt un fel de sasait atunci cand se simt amenintate, stresate, enervate.
Trimis: Vin 08 26, 2011 7:44 am Titlul subiectului:
Vaaaaaaaaaleuuuuu cand aud cuvantul "termostat" ma gandesc la cv foaaaaaaarrrte scump..... Neaparat tb sa fac necesarul si sa mai cumpar cate cv... oricum nu vreau sa dau inapoi pt ca imi doresc f mult un animalut viu in casa... sau 2...
Cred ca am sa le atasez difuzore pe spate sa zica "miau" si sa toarca cand le iau in mana )
Trimis: Vin 08 26, 2011 11:45 am Titlul subiectului:
Multumesc ca ati avut rabdare sa cititi si sa imi raspundeti la intrebari. Cam tot ce m-a interesat am aflat, plus ca am stat aseara vre-o 2 ore sa citesc pe forum si am mai aflat niste lucruri si din forum. O sa fac necesarul si o sa ma duc la magazin sa vad cat costa toate. Am mai pus un topic la anunturi, dar nu cred ca este cineva din Bacau pe acest forum. Am mai gasit un forum despre broscute si pestisori din Bacau, dar e cam expirat, ultimul topic fiind din iunie 2010 ......
Trimis: Vin 08 26, 2011 12:33 pm Titlul subiectului:
Shopping placut
La incalzitoare recomand de la Eheim Jager - sunt printre cele mai rezistente (merita sa iei si o protectie pentru incalzitor sa nu se sparga daca e lovit de ceva; e in jur de 7-10ron)
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum