Pagina de start   Cautare avansata   FAQ   Lista membrilor   Grupuri de utilizatori   Inregistrare   Profil   Mesaje private   Autentificare 

Prima pagina - Testoase.com
Prima PaginaChatCreaza-ti un cont pe Testoase.comRegulamentul ForumuluiContact

Primii pasi   Intrebari frecvente   Specii de testoase   Hrana   Boli   Hibernare   Reproducere   Utile 
Conditii testoasa de uscat Testudo Horsfieldii
Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Testoase de apa si de uscat Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, echipamente
« Subiectul anterior | Subiectul urmator »   Share
Autor Mesaj
larysa
Testos juvenil
Testos juvenil

Data inscrierii: 26/05/2011

MesajTrimis: Joi 05 26, 2011 9:44 pm    Titlul subiectului: Conditii testoasa de uscat Testudo Horsfieldii Raspunde cu citat (quote)

Bună ziua! Sunt noua pe acest forum şi as dori clarific cateva lucruri in legatura cu o broască ţestoasă ruseasca (Testudo horsfieldii), pe care o voi avea in curând. Vreau să ii creez cele mai bune conditii, astfel că atunci când o voi avea sa aiba totul pregătit.
Cei de la petshop au spus ca este o femela si are cam doi anisori. I-am cumparat deja un Bec Hagen Exo Terra Repti Glo 5.0 13 W si Hagen Exo Terra Heat Glo R20 50 W cu infrarosu. Terrariul o sa mi-l faca prietenul meu cu dimensiunile 60/40/30. Ma gandesc sa folosesc un substrat de turba direct de la sursa adica de la ferma unei prietene si sa ii plantez si niste grau gandindu-ma ca iarba aceea o sa creasca repede si asa ar avea mancare natual si arata si bine in terariu, bineinteles ca o sa ii dau si fructe, legume etc. Urmeaza sa ii cumpar un higrometru si termometru si mancare ma gandesc la JBL Agivert. Va rog sa imi spuneti care este umiditatea de care are nevoie aceasta specie, din ce am citit pe site-uri din UK s-ar parea ca nu prea e bine sa depaseasca 40 %. Va rog sa imi spuneti parerile voastre cat despre grau, substrat, umiditate, hrana?

Va multumesc foarte mult!
Sus
Sheppard
Testos expert
Testos expert

Data inscrierii: 25/02/2011

MesajTrimis: Vin 05 27, 2011 12:37 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Agrionemys (Testudo) horsfieldii: specializata pentru a sapa vizuini adanci in care sa supreavietuiasca climei extreme din mediul ei. Este o specie specializata pentru stepele uscate si desert, la altitudini de pana la 2500m, adaptata la ierni foarte friguroase si veri fierbinti (climat extrem din mediul ei natural). De aceea isi sapa vizuini de cativa metri lungime.

Perioada de activitate a testoasei observate in natura este de 4-5luni/an. Testoasa iese din hibernare la mijlocul lui martie si incepe imediat ritualul de imperechere. Masculii au un teritoriu de 10 hectare, iar femelele 30 de hectare. La sfarsitul lui aprilie, testoasele inceteaza imperecherea si se concentreaza asupra hranei. Sunt active mai ales dimeneata devreme si dupamasa tarziu (cand e mai racoare). Pana la sfarsitul lui Mai, masculii se retrag in vizuini. Dupa ce si-au depus ouale, se retrag si femele in vizuini. Ouale sunt depuse pe o perioada de o luna-o luna jumate. Femela poate depune oua si de 4 ori, cuiburile continand in jur de 5 oua fiecare. Puii eclozeaza dupa 100 de zile, odata cu ploile rare din vara tarzie.

In perioada activa, testoasele mananca din plin, luand in greutate pana la 100g in 5 luni, sau 20% din greutatea initiala. Apoi testoasele vor petrece 8-9 luni de zile in vizuini: intro stare de latenta in lunile Iunie, Iulie, August, iar in hibernare in lunile urmatoare.

Se zice ca testoasa e foarte rezistenta la frig, fiind inca activa la temperaturi de 10 grade Celsius. In afara perioadei de imperechere, exemplarele par timide, petrecandu-si majoritatea timpului ascunse in vizuini, care sunt sapate intr-un substrat nisipos din mediul lor.

Cand este importata in Europa, de obicei nu tolereaza climatul si umiditatea si moare repede!!!!!

Este o specie in principal erbivora, dar conform ultimelor analize, este destul de oportunista. Probabil, pentru a-si intretine metabolismul intens (unul dintre cel mai intens printre reptile), nu refuza carbohidratii oferiti de o insecta mare, melci sau animale moarte, avand in vedere ca iarba uscata a stepei nu e o sursa de energie prea grozava.

Bea apa mai rar decat speciile Testudo, dar pot bea uneori cantitati mari de apa.

Ca toate testoasele care isi sapa vizuini, horsfieldii gaseste destula umiditate in vizuina sa pentru a ramane acolo perioade lungi de timp fara a se hrani, dar fara indoiala se va hrani cu orice insecta, reptila sau mamifer mic pe care il intalneste, pentru a-i alimenta sejurul subteran.

Specia poate fi hibridizata in captivitate cu Testudo hermanni, datorita taxonomiei apropiate acelor doua specii.

Aceasta testoasa este una foarte specializata la mediul sau. De aceea, rata mortalitatii este crescuta in zonele in care este exportata.

(Sursa: Turtles of the World - F. Bonin, B. Deveaux, A. Dupre)

Dupa cum vezi, testoasa este specializata strict pe mediul ei desertic si de stepa. Este o specie care isi sapa vizuni si a carei supravietuire depinde de aceste vizuini. Terariul pe care vrei tu sa il faci ar fi o gluma cruda pentru testoasa. Are nevoie de metri intregi de substrat adecvat in care sa isi sape tunele. Apoi, in cel mai rau caz, de un teren destul de mare pentru a se hrani si adapa.

Avand in vedere mediul din care provine, nu vad cum ai putea sa ii asiguri climatul corespunzator. In desert umiditatea este de cateva procente. Ziua e extrem de cald, noaptea temperaturile coboara sub 0 grade. E imposibil sa recreeezi asa ceva la tine acasa.

Hrana o sa fie iarasi o problema. Testoasa e specializata pe iarba de stepa din zona ei si acele cateva buruieni si plante care mai rezista in mediul acela, precum si pe vietatile care traiesc acolo. Nu o sa gasesti niciodata hrana ei la noi. Nu sunt sigur ca are enzimele necesare procesarii fructelor si legumelor din zona noastra. Poate muri foarte usor din cauza malnutritiei.

De dragul testoasei, te rog nu o lua in primire. Repet, nu ai cum sa ii asiguri conditiile necesare supravietuirii. E o specie inalt specializata, pretentioasa. O condamni la moarte. Nu se va adapta niciodata peste noapte la climatul de apartament si nici macar la cel al Romaniei. Gandeste-te bine la ce iti propui sa faci.

As putea sa intreb si de unde ai vrea sa o iei?
Sus
vic
Testos activ
Testos activ

Data inscrierii: 28/05/2009

MesajTrimis: Vin 05 27, 2011 11:29 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

@ Shepperd: ai inteles bine aspectele referitoare la dificultatea intretinerii lui T. horsfieldi, ca de altfel la orice testoasa terestra.
Uneori putem sa credem ca le oferim celor acvatice conditii bune, fiindca le putem avea zeci de ani- adevarul este insa altul- fiind tinute pe dieta predominant carnivora, isi pot asigura o calcifiere rezonabila prin aportul de vitamine din alimentatie. Sunt mai apte sa tolereze captivitatea, fiindca de multe ori conditiile sunt destul de proaste, dar testoasele reusesc sa se mentina la un nivel suportabil; cele terestre nu tolereaza captivitatea decat in conditii de curte, si, asa cum ai spus, spatiul sa fie mare si sa aiba o clara nuanta de ariditate, plus hrana corecta.

Mici precizari: noptile sezonului activ in Asia Centrala nu sunt asa reci, nu se ajunge la inghet. Poti sa consideri ca e ca la noi, in linii mari. Vezi date climatice pentru Atyrau, Baikonur, Almaty, Kashgar, Dushanbe, Kabul, Ashgabat- locatii care incadreaza oarecum arealul lui horsfieldi in Asia Centrala.

Desi T. hermanni mai culege melci, horsfieldi e mult mai putin inclinata spre hrana animala- sa zicem ca e ceva mai predispusa decat grupul "cu pinteni" - graeca/ibera - la care nu am vazut niciodata vreo tendinta sa inhate vreun animal. O singura data, la mine, am vazut o horsfieldi fixand o rama mica, iesita dupa ploaie, apropiindu-se si examinand mai bine, apoi mancand-o. Orice alta incercare de a tenta alta horsfieldi cu rame sau melci a fost soldata cu dezinteres total.
Se poate face eventual o legatura: grupul hermanni nu traieste in zone aride, ci eventual in zone semiaride si chiar in zone deloc aride, doar cu microclimate insorite, cu arbusti si vegetatie suficienta, pe cand complexul graeca/ibera si T. horsfieldi traiesc in zone semiaride si aride. Initial nu se vede legatura, dar a consuma hrana animala in absenta unei surse constante de apa poate conduce la acumulari extreme de produsi metabolici potential periculosi pentru sistemul excretor. De aceea, testoasele acvatice sunt cel putin omnivore, daca nu aproape exclusiv carnivore- indiferent cati compusi rezultati dupa digerarea proteinei animale s-ar acumula, sistemul excretor nu este solicitat peste masura, fiindca si apa e la discretie.
In cazul celor de clima uscata, pana si regimul exclusiv vegetal- si nici macar cu leguminoase, care au mai multa proteina- poate pune probleme de acumulare de urati/ blocaj renal, daca animalul se deshidrateaza. Si nu e vorba de lipsa apei, ci, cum am mai spus, de lipsa posibilitatii de a o conserva dupa ce o primesc prin hrana suculenta- acele galerii de care ai amintit.
Horsfieldi este de fapt un sobolan cu placi. In acelasi areal traieste un rozator cu un regim similar: hranire intensa si ingrasare 3-4 luni dupa iesirea din hibernare, reproducere, apoi retragerea in galerii, estivarea-> intrarea in hibernare. Rareori animalele ies toamna, de obicei estivarea se continua cu hibernarea- desigur, in functie de climatul nuantat al regiunilor arealului imens.
Familiara lalea are acelasi regim, si tot de acolo vine: iese devreme, infrunzeste, infloreste, fructifica, hraneste bulbul, apoi se "retrage" in bulb, tot ce este peste nivelul solului uscandu-se o data cu venirea verii caniculare si secetoase. Raman doar capsulele cu seminte mature, iar planta doarme sub pamant, protejata, pana primavara urmatoare.

Aceste convergente sunt datorate faptului ca in mare parte a Asiei Centrale precipitatiile cad in special din toamna pana in primavara, vara lipsind aproape total- oarecum invers fata de perioada calda, activa, a majoritatii plantelor si animalelor.

@Larysa: sa zicem ca la climatul Romaniei o poti adapta, desi ar trebui sa ai cunostinte solide pentru asta. Doar pentru cele native si iti trebuie sute de ore de cautari si acel fler de biolog/ecolog, care sa "lege" in mod corect informatiile gasite. Cu atat mai greu pentru o specie care vine dintr-un habitat foarte diferit!!
Cat despre adaptarea la conditii DE APARTAMENT... aici te rog sa fii tare si sa renunti fara nici un regret- e CHIN!
Citeste-mi toate mesajele referitoare la testoase de uscat si fii constienta de dificultati.

Personal, nu vad sensul detinerii unei testoase terestre ca animal de companie. Daca ai o vocatie adevarata, cauta sa cumperi legal sau sa adopti o pereche de animale deja captive de multi ani- un animal singur este o fiinta trista, si destinul ei e si mai trist decat poate fi ea insasi, fiindca noi percepem solitudinea mult mai drastic. Si la ele e la fel, doar ca fiind reptile, o pot tolera. Totusi, nici o creatura nu are sens daca e singura.
Revin: ori renunti la idee, ori devii un amator care tine o pereche- NUMAI RECUPERATE DIN SITUATII CAPTIVE, NU CAPTURATE, NICI CUMPARATE FARA ACTE!!- si le creezi conditiile propice prin documentare, observatie, pricepere, astfel incat sa se poata reproduce.
Apoi, puisorii pot fi oferiti altor persoane, interesate cu adevarat de biologia si ecologia testoaselor- nu celor de gen "mi-ar place O testoasa!"- care la randul lor le vor intretine corect si le vor reproduce.
Procedand asa, nu numai ca se vor reduce presiunile de braconare asupra populatiilor salbatice, dar acei amatori vor deveni foarte buni cunoscatori ai testoaselor si implicit complementari cercetatorilor biologi/ecologi prin faptul ca una e studiul de teren, si alta preluarea unui puisor abia iesit din ou si cresterea lui corecta pana la prima lui reproducere. Acesti amatori pot atinge un inalt nivel de experienta si cunostinte, care pot fi utile cunoasterii speciilor per ansamblu.
Spre asta ar trebui sa tinzi, nu sa privesti animalutul doar ca pe o fiinta dragalasa si atat, jucarie vie- pentru asta, mai potrivit e bichonul Laughing , cu care poti sa si interactionezi, fiindca e un animal social, si lui tocmai asta ii si trebuie!

Daca vrei totusi testoasa, cred ca sunt o multime de americane care isi cauta stapan: sunt colorate, rezistente, active- cele terestre nu sunt concepute pentru activitate intensa, vor sta mai mult pasive; vezi asta si dupa conformatie- un submarin cu palete fata de o cazemata/depozit. Animalul semiacvatic este si rapid si foarte activ, fiindca intreg organismul sau este facut pentru vanatoare, inot, aparare. Cele de uscat se deplaseaza doar pentru a acumula si apoi stau in modul de conservare a energiei. Mediul aspru si lipsit de resurse abundente le-a facut sa fie astfel, iar viteza a 5-a la ele nu se apropie decat pe departe de viteza a intaia a acvaticelor.

A propos, chiar, ce petshop are asa ceva si la ce dimensiuni si pret?

Numai bine!
Sus
larysa
Testos juvenil
Testos juvenil

MesajTrimis: Vin 05 27, 2011 4:16 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Hello tuturor! Va multumesc pentru sfaturi insa trebuie sa va spun ca decizia e luata, broasca a fost cumparata deja de la un petshop din Portugalia si urmeaza sa o primesc. Cat despre conditiile de trai, nu o sa stea non stop inchisa in terariu ci o sa o tin si afara mai ales ca am si o catelusa cu care obisnuiesc sa ma plimb in natura destul de des... Cat despre dorinta de a avea o broscuta de uscat aceasta este o pasiune inca de mica si nu un moft sau mai stiu eu ce... Credeti-ma ca au fost citite toate forumurile si site-urile despre aceasta specie si despre testudo hermanni in general si ceea ce ma face sa imi doresc si mai mult sa am una si sa fiu si informata este lipsa de veterinari competenti in domeniul reptile la noi in Romania. Am avut o Geochelone Pardalis in trecut, eram foarte micuta, am incercat sa ii creez conditii dar nu eram informata pe atunci mai ales ca nu existau atatea, nu aveam bec uv, nici infrarosu, etc... In plus, a murit pentru ca a fost atacata de un soricel venit din pivnita peste noapte si am dus-o la "n" veterinari dar cum niciunul nu se pricepea, a murit in cateva luni... Nu o sa mi-o iert niciodata desi am incercat din rasputeri sa o salvez... In plus, ma indoiesc ca o Testudo Horsfieldii sau orice alta testoasa de uscat ar avea conditii mai bune intr-un petshop decat tinuta de mine...

Asept si alte pareri...
Sus
Sheppard
Testos expert
Testos expert

MesajTrimis: Vin 05 27, 2011 9:59 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Doar nu vrei sa plimbi testoasa cum plimbi catelusa, nu? Sper ca macar stai la casa si ai curte mare. Altfel nu o vad a buna. Intr-un apartament nu va trai bine, nu sunt sigur ca va trai. Are nevoie de VIZUINI SAPATE SUB PAMANT. Asta ar fi primul lucru esential. Toata viata ei se invarte in jurul la galeriile sapate sub pamant.

Mai bine luai o Testudo boettgeri dintr-o crescatorie; macar era adaptata la climatul si mediul nostru. Iti spun sincer ca deja mi-e mila de testoasa. Din postul tau am impresia ca ai ignorat toate caracteristicile speciei horsfieldii. Dar poate ma insel.
Sus
larysa
Testos juvenil
Testos juvenil

MesajTrimis: Vin 05 27, 2011 10:23 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ei bine, pentru inceput mi se pare ca intrebarea pusa de tine Sheppard este complet absurda... Normal ca nu plimb testoasa cum plim catelusa, doar nu crezi ca am si o lesa cu un ham pregatit!? Whatever... Cat despre a ignora sau nu caracteristicile speciei iti spun inca de pe acum ca te inseli amarnic... Ah, in plus s-a ajuns la un subiect complet diferit de cel abordat de mine... E impresionant ca am postat exact aceleasi intrebari pe un forum din PT si raspunsurile au fost mult mai simpatice si mai concludente... Nu vad de ce sunteti atat de revoltati si vi se pare ca nu va trai, mai ales ca in Romania nu stiu cat la % din populatia noastra detine o broasca testoasa de uscat (nici nu mai pun in calcul testudo horsfieldii) la general vorbind. Pe cand in Portugalia un procentaj foarte mare detine o testoasa horsfieldii si raspunsurile nu au fost atat de tragice...
Va multumesc oricum si mai astept raspunsuri...
Sus
vic
Testos activ
Testos activ

MesajTrimis: Vin 05 27, 2011 10:48 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Larysa,
"Alte pareri" ar fi ori paralele cu orice logica, ori ceea ce vrei sa auzi, ori si una si alta. Cred ca ti-am explicat mai mult decat concludent- reminiscenta de cand eram prof- dar problema ta nu e ca nu ai putea intelege, ci ca esti chitita pur si simplu si te afli in faza in care nu poti accepta decat ceea ce ai decis tu insati, nici o opinie neavand vreo valoare. Sa-mi spui sincer daca nu e asa!!
Daca erai atat de responsabila pe cat afirmi, mai intai intrebai si dupa aia comiteai...Acum, faptul fiind consumat, sa vedem in ce situatie te afli.
Nu poti sa spui ca "e pasiune, nu moft", fiindca tot ceea ce se intelege din optica ta da invariabil "moft"- dar nu o lua ca pe o acuzatie a mea contra ta, fiindca exista mofturi de mai multe niveluri si le avem si noi. Daca ne roade, tot o facem- ideea e sa impacam moftul cu responsabilitatea. Daca nu faci macar asta, ramane doar genul ala de moft...
Spui ca ai citit "toate forumurile"- fara sa ii jignesc pe colegii forumisti de aici, acest forum este extrem de sarac in informatii fiindca la noi testoasele de uscat sunt raritati- si as vrea sa devina si mai rare, mai ales ca e vorba de specii native in 99,(9) % din cazuri... daca de acolo nu ai inteles ideea, aici cu atat mai putin sa afli mai multe.

"Citeste-mi toate mesajele referitoare la testoase de uscat si fii constienta de dificultati."- imi apartine, e din postul anterior- asta macar ai facut-o? E retorica intrebarea... acolo ai fi aflat cate ceva despre hrana. Mesajele sunt acolo, nu mai repet. JBL e doar un adaos.

"ceea ce ma face sa imi doresc si mai mult sa am una si sa fiu si informata este lipsa de veterinari competenti in domeniul reptile la noi in Romania."- aici nu inteleg- cred ca ai vrut sa spui altceva... oricum, pana la veterinar, sunt greselile noastre; daca te documentezi bine si intrebi (inainte, nu dupa!) poti sa eviti majoritatea problemelor si implicit vizita la veterinar.

"In plus, a murit pentru ca a fost atacata de un soricel"- poti fi sigura ca nu atacul soricelului a ucis-o, testoasele sunt capabile sa vindece leziuni oribile...

"ma indoiesc ca o Testudo Horsfieldii sau orice alta testoasa de uscat ar avea conditii mai bune intr-un petshop decat tinuta de mine"- conditiile de petshop nu sunt un termen de comparatie relevant... de multe ori, numai moartea e mai rea. Sigur ca ii va merge mai bine- sper sa-i mearga mai bine!

Acum... acel terariu ar trebui numit "teroriu"... la dimensiunile alea, cred ca Guppy s-ar simti destul de confortabil, dar nu si horsfieldi. Stai la casa? In ce localitate? Pune, te rog, locatia la profil. Si, a propos, in cel mai rau caz, testoasele micute pot fi tinute temporar in acele "tortoise table", dar cam atat. Sunt multi crescatori care scot puii afara in tarcuri protejate contra pradatorilor, cu diverse ascunzisuri, la nici o saptamana de la eclozare. Asta ca sa intelegi cat de important e aerul liber si soarele pentru ele- chiar si la "jumatatile-de-nuca" de cateva zile!

Caine+ testoasa= dezastru, de cele mai multe ori- pe "toate forumurile" se spune asta.

Daca deja e pe drum, incearca sa tii cont de sfaturi cand o vei avea in grija- nici lui Sheppard si nici mie nu ne vorbesc gurile singure. Tine cont ca nimeni nu ne ofera nimic pentru vreun sfat bun, e un forum, dar deja pentru mine e o pierdere de timp. Daca nici macar cu folos nu stau pe acest forum, voi transfera acest timp catre alte activitati, mai fructuoase. Si oricine, ex. Shepperd, care da un sfat coerent si vede ca e ignorat, se va retrage in final, nu numai eu. Si atunci vei avea parte de o gramada de "alte pareri", mai ales din alea gen "wow, ce draguta e" si "eu scriu pe forum, ea e langa tastatura si mananca o bucata de banana din farfuriuta."

Asta e, fapt consumat- vorba lui, mai bine era o T.h.boettgeri sau T.ibera- ca si din astea se gasesc "captive-bred".
Sa-ti traiasca si sa ne tii la curent!
Sus
qaz
Testos juvenil
Testos juvenil

Data inscrierii: 10/03/2011

MesajTrimis: Sam 05 28, 2011 12:29 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

larysa a scris:
... Nu vad de ce sunteti atat de revoltati si vi se pare ca nu va trai, mai ales ca in Romania nu stiu cat la % din populatia noastra detine o broasca testoasa de uscat (nici nu mai pun in calcul testudo horsfieldii) la general vorbind. Pe cand in Portugalia un procentaj foarte mare detine o testoasa horsfieldii si raspunsurile nu au fost atat de tragice...
Va multumesc oricum si mai astept raspunsuri...

Ti cont de cati au si de procente sau de viata ei?! Punete in locul broscutei, gandestete la habitatul ei si cum ai tine-o tu, ti-ar placea?!. Ti s-a dat cele mai bune sfaturi, daca le ignori nu vad bine testoasa

Ultima modificare efectuata de catre qaz la Sam 05 28, 2011 1:25 am, modificat de 1 data in total
Sus
larysa
Testos juvenil
Testos juvenil

MesajTrimis: Sam 05 28, 2011 1:02 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Vic, multumesc pentru noul raspuns...
Ei bine, trebuie sa spun ca probabil ai si putina dreptate in legatura cu faptul ca as putea fii "putin" chitita spre ceea ce vreau, opiniile contrarii neinsemnad poate foarte mult... Gresit, posibil...
Faptul pentru care nu am intrebat inainte era ca eu nu stiam inca ce posibilitate ar fi existat sa imi cumpere ai mei o broasca testoasa de uscat de o anumita specie iar nestiind cu exactitate ce specie de testoasa o sa am nu am abordat problema cunoscand de altfel natura lor si anume ca fiecare are un mediu de viata putin diferit si bineinteles totodata cu necesitati relativ diferite...
Cat despre "moft", totusi nu l-as denumi asa, i-as spune o dorinta foarte mare combinata cu pasiune (imi place sa le vad, sa le studiez, sa descopar lucruri noi despre ele, ma fascineaza...)
Forum-urile citite de mine, aici mentionez ca poate am exagerat si normal ca nu oi fi citit "toate forum-urile", m-au lamurit cam 90% iar faptul pentru care mai pun inca intrebari este pentru ca mi se pare mult mai concludent sa aflu pareri ale unor detinatori de astfel de specii care imi pot spune mult mai clar cum se comporta animalele, ce anume le place, ce le dauneaza, etc. decat sa ma bazez doar pe niste date care de multe ori sunt contraditorii dar din care totusi se pot trage niste concluzii... (Tin sa specific si ca sunt o persoana destul de exigenta si perfectionista). Despre hrana stiam ca oricare ar fii nu poate fii decat un supliment, ceea ce ma interesa insa era sa stiu daca aceea ar merita.
Cat despre veterinar, stim foarte bine ca sunt chestii care se pot preveni si evita dar unele necunostiinte pot provoca situatii mai greu de rezolvat (ex. banal: e ca la om, se poate evita sa nu racesti iar astfel nu ajungi la medic, dar de cate ori te imbolnavesti, normal, fara sa vrei si esti obligat sa mergi).
Atacul soricelului a fost inceputul, am recunoscut in post-ul meu ca eram micuta si nu existau atatea surse de informare + dispozitive (sau cel putin nu stiam eu), ceea ce normal a dus la un sfarsit tragic...

Petshopu-ul a fost dat ca si exemplu pentru viata nefericita pe care ar avea-o ajungand deja acolo.

Nu stau la casa, stau intr-un apartament, Jud. Sibiu, Loc. Medias.

Cat despre caine + testoasa - cainele este un cocker super linistit, luat de pe strada, sta in coltul ei si sunt aproape sigura ca aproape ca nu o sa ii remarce prezenta broscutei...

Tin sa va spun ca parerile voastre nu au fost nicidecum inutile iar parerile de genul cum ai spus tu "wow, ce draguta e" chiar nu le astept recunoscand ca nu mi-ar fii de folos... Sheppard nu a gresit ce a spus doar m-a dezamagit partea cu "Doar nu vrei sa plimbi testoasa cum plimbi catelusa, nu?" avand in vedere ca nu sunt idioata sa compar o testoasa cu un caine sau sa ii tratez la fel...

Multumesc inca o data si imi pare rau daca discutiile acestea v-au facut sa pierdeti timp!
Sus
vic
Testos activ
Testos activ

MesajTrimis: Sam 05 28, 2011 7:17 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Larysa,
nu a fost pierdere de timp daca esti deschisa sa inveti. Oricum, nu stiu sincer cum va fi in apartament... mie mi s-ar parea imposibil, fiindca sunt prea constient de ceea ce le trebuie- am si eu horsfieldi, le observ tendintele, am vazut native in habitat si daca nu aveam curte imi luam gandul mintenas.

Am uitat sa scriu ce am mai aflat- ma intrebam, vorbind cu un amic, daca nu cumva e si in Mongolia, fiindca hartile arealului se opresc pline de respect la granita mongola. Cu siguranta, nu s-a studiat, si macar intr-un singur loc tot ar trebui sa fie, ziceam eu. Fiica mea m-a auzit si mi-a zis ca prin toamna a fost o emisiune cu un motociclist care a fost prin Mongolia, si a intalnit o testoasa prin desert. Nu putea sa fie decat horsfieldi. Motociclistul spusese ceva de genul "asta cu siguranta nu a scapat de la petshop-ul din oras Laughing"! Am intrebat-o cum de nu mi-a spus asta atunci, si ea a zis ca ma anuntase, imi daduse chiar telefon la servici sa-mi spuna!! Ori am imbatranit, ori nu formulase ea prea clar si nu prea puteam sta nici eu la telefon, cert e ca nu am inteles de atunci. Si se confirma, a fost gasita in zona Khovd, provincia Bayan-Olgii, vestul Mongoliei, mai aproape de granita uygura decat de cea kazaha.

Clima acolo e infernala, noi nu cred ca am putea rezista: media pe Ianuarie e sub -20*C, pe cand la noi asta e minima pe iarna, si nici macar mereu. La ei minima e de regula cca. -40*C, iar minima absoluta spre -50... vara vei avea cateva zile peste 40, dar noptile se duc spre 10... cred ca un jamaican ar intra in depresie si declin intr-o saptamana...nu ca ar fi un climat tipic de horsfieldi, dar e bine de stiut ca nu e un animal rasfatat- deci temperatura aproape liniara din apartament si lipsa soarelui sunt total nepotrivite. Indiferent cati portughezi or avea testoase, ce nu ar spune un vanzator de petshop, de oriunde ar fi el!!! Ca de cunostinte nu mai amintesc...

Peisajul e insa incredibil- cauta pe Google Images "Khovd Mongolia". Poti sa consideri ca desi climatul nu e la fel de aspru peste tot arealul de horsfieldi , peisajul e cam acelasi.

Cauta sa ii faci cat mai repede o "tortoise table"- de fapt o masa, cu margini mai inalte, in care sa ai o cutie cu sol, obstacole, ascunzisuri etc., si desigur, pe care sa fie montate becurile- si de plaja, si de UV. Becul 5.0 este insuficient pentru ea, iti trebuie 8 sau 10. Ai macar balcon deschis? Ar fi o varianta, dar atentie la supraincalzire!.
Prietenul tau ar fi mai bine sa nu se apuce de terariu, e total inutil; incearca sa faci masuta, macar 0,75 mp sa fie. Sunt scheme si modele suficiente, ideea e: fara sticla, aerisit, cu de toate pentru a raspunde nevoilor ei. Daca o poti plasa in fata unui geam care va sta deschis si poate face plaja la soare direct macar o ora pe zi, ar fi excelent.

Sa nu ii dai nici un fruct dulce; o problema de genul diareei, mai ales dupa drum, schimbarea conditiilor si alte surse de stress, ar fi prea mult pentru ea.
Anunta-ne cand vine si pune o poza!
Sus
larysa
Testos juvenil
Testos juvenil

MesajTrimis: Sam 05 28, 2011 10:12 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Vic, multumesc din nou!
Nu pot sa nu recunosc ca m-ai pus pe ganduri si promit ca o sa incerc din rasputeri sa ii creez toate conditiile posibile!

Poza pun inca de pe acum ca mi-au trimis ai mei iar de venit o sa vina prin data de 10 Iunie, cam asa...
Sus
larysa
Testos juvenil
Testos juvenil

MesajTrimis: Dum 05 29, 2011 11:07 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Buna!

Revin cu informatii referitoare la broscuta mea! Se pare ca are un certificat C.I.T.E.S deci comercializarea ei este legala...
Vroiam sa va postez si o poza dar nu ma descurc...
Sus
Sheppard
Testos expert
Testos expert

MesajTrimis: Dum 05 29, 2011 11:36 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Uite aici ghid pentru a posta poze pe forum: http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=3
Sus
OsDeRos
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 26/08/2008

MesajTrimis: Dum 05 29, 2011 12:12 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

sunt atatea zeci de topicuri in care precizam ca mai bine adoptam una decat sa o cumparam sau luam din natura dar inca nu am invatat (noi. romanii ca suntem grei de cap) ca nu putem creea conditi oricat am incerca, cu atat mai mult ptr o testoasa de uscat. era mai demult o un topic cu o ferma ptr cele de uscat... DA.. ala poate`i singurul lucru cu care as fii de acord daca ai vrea sa detii una... sa`i creezi conditile de acolo, spatiul, mancarea si fauna. desi o sa par foarte rautacios: sper sa ti se imbolnaveasca, ca sa`ti dai singura 2 palme si alta data sa asculti de cei care detin, cu toate ca tu ai "invatat" si intrebat pe n x forumuri.
Sus
larysa
Testos juvenil
Testos juvenil

MesajTrimis: Dum 05 29, 2011 12:30 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Uploaded with ImageShack.us
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Pagina de start a forumului Testoase de apa si de uscat -> Apa si filtrarea ei, plante si substrat, iluminare, echipamente Data este GMT + 2 Ore
Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

Hosted by Develbox. Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group. Varianta in limba romana: phpBB Romania. Theme xand created by spleen.